کمالگرایی
کمالگرایی باوری است که در آن باید تمام کار بهصورت کامل انجام شود و اگر نتیجه کار کمتر از استانداردهای در نظر گرفته شده باشد کار قابل قبول نخواهد بود.
ویژگیهای افراد کمالگرا:
- اعتماد به نفس پایینی دارند زیرا خود را با دستآوردهایشان میسنجند و اگر یک عیب یا نقص کوچک در کار وجود داشته باشد از کار خود رضایت نخواهند داشت.
- معمولا معیارهای بالایی برای انجام کار دارند که همین مورد باعث سخت شدن مسیر میشود.
- به جزییات خیلی دقت میکنند و بسیار حساس هستند.
- کارهایی که فکر میکنند دارای بهترین کیفیت نیست را به تعویق میاندازند.
- همیشه در نهایی کردن کارها مشکل دارند و فکر میکنند باید بهتر باشند.
- زمان خود را صرف کارهای خیلی جزیی و غیر ضروری میکنند.
- وقتی به مسئلهایی فکر میکنند مدام از واژه «باید» استفاده میکنند.
- خود را بابت کارهایی که به نظرشان اشتباه بوده است سرزنش میکنند.
- در مقابل بازخورد حالت تدافعی میگیرند.
- انتقادپذیر نیستند اما از همه انتقاد میکنند.
- از خطر کردن میترسند و از شکست دیگران خوشحال میشوند.
- معمولا شکست را پیشبینی میکنند چون انتظارات بالا دارند و میدانند رسیدن به این انتظارات ممکن نیست.
- نمیتوانند کارها را به اشخاص دیگر واگذار کنند و میخواهند همه کارها رو خودشان انجام دهند.
افراد کمالگرا اصرار دارند که همه چیز باید کامل باشد در غیر این صورت اصلا نباشد بهتر است. اما همیشه راهی برای بهتر کردن کارها وجود دارد و انسان هرچقدر که پیشرفت کند باز هم جایی برای بهترشدن وجود دارد.
معمولا دلیل کمالگرایی افراد کمبودهایی است که در خود احساس میکنند بعضی وقتها فشارهایی که از جانب والدین و اطرافیان بر افراد وارد میشود که باید بهترین باشی، باید اول باشی، باید ۲۰ باشی و … این موارد باعث میشود فرد کارهای ضروری را رها کند و به کارهای غیرضروری بپردازد.
چگونه کمالگرایی را کنار بگذاریم:
اولین و مهمترین نکته پذیرفتن است، باید بپذیریم کمالگرا هستیم و نیاز است آن را کنار بگذاریم. حال از همین لحظه شروع کنید نه از فردا، نه از شنبه، نه از هفته دیگر، تصمیم بگیرید از همین لحظه شروع کنید.
بپذیرید:
باید بپذیرید که نمیتوانید در همه زمینهها بهترین باشید اگر بتوانید به این باور برسید بسیاری از مشکلات و نارضایتیها رفع میشود زیرا افراد میخواهند همیشه در همه زمینهها بهترین باشند به همین خاطر میزان نارضایتیشان از اعمالشان زیاد میشود.
گروهی کار کنید:
سعی کنید به صورت گروهی کار کنید و با کمالگرایی نظم گروه را به هم نزنید و طبق برنامه گروه پیش بروید و از همگروهیها بخواهید اگر رفتاری مبنی بر کمالگرایی در شما دیدند به شما اطلاع دهند تا بتوانید آن را رفع کنید.
برای کارها زمان انجام در نظر بگیرید:
برای تمام کارها بازه زمانی در نظر بگیرید تحقیقی در دانشگاه MIT انجام شد. تعدادی از افراد را به سه گروه تقسیم کردند. به آنها متنی داده شد تا غلطهای املایی آن را پیدا کنند گروه اول هیچ محدودیتی نداشت این گروه به طور متوسط در ۱۲ روز ۷۰ غلط پیدا کردند. از گروه دوم خواسته شد تا زمانی برای انجام کار خود در نظر بگیرند و این افراد به طور متوسط در ۶ روز ۱۱۰ غلط املایی پیدا کردند. اما گروه سوم افرادی بودند که مدام کار آنها پیگیری میشد از آنها گزارش کار گرفته میشد این افراد در ۵ روز ۱۳۵ غلط املایی پیدا کردند.
پس بهتر است برای کارهایتان زمان انجام کار در نظر بگیرید اما یک کار جالبتر این است که مقداری پول را به شخصی بدهید و به او بگویید اگر به موقع کاری که در نظر دارید را انجام ندهید این پول را به او میدهید زمانی که پای پول در میان باشد تلاش شما چندین برابر خواهد شد.
نکته مهم: برای انجام این تمرین میتوانید از من کمک بگیرید.:)
استیو جابز یکی از افراد کمالگرا بود که در یک بازه زمانی همین کمالگرایی باعث شد تا اپل هزینههای سنگینی بابت آن پرداخت کند تا به مرور زمان جابز آن را کنار گذاشت. کمالگرایی استیوجابز باعث شد ساخت اولین مکینتاش ۳ سال زمان ببرد.
کارها را به دو دسته تقسیم کنید:
برای رهایی از کمالگرایی کارها را به دو دسته تقسیم کنید. ضروری و غیرضروری، تمرکز خود را روی کارهای ضروری بگذارید
فقط کارهای غیر ضروری را انجام دهید که از نظر هزینه مالی و هزینه زمانی بصرفه و منطقی است.
پاسخ
امتیاز بینندگان:5 ستاره